Monday, May 10, 2010

Basel Comité gaat toezicht banken aanscherpen

Gebaseerd op: Bank- en Effectenbedrijf (april 2010)
Het Basels Comité, het wereldwijde orgaan voor bankentoezicht, heeft ingrijpende aanscherpingen aangekondigd voor de bestaande regels van het bancaire toezicht om de fundamenten van het systeem te versterken. Zo worden de kapitaaleisen voor activiteiten in het handelsboek flink verhoogd.

Hiermee beoogt het Comité de prikkel tot het zogeheten regulatory arbitrage weg te nemen. Regulatory arbitrage is het verschijnsel dat banken de neiging hebben om yield te zoeken op plaatsen waar de toezicht- of kapitaaleisen het laagst zijn. Ook wil het Comité de complexe activiteiten in het bankenboek, zoals de hersecuritisaties, zwaarder belasten en moeten banken de onderliggende posities van hun activiteiten beter in de gaten houden. Een bank mag voortaan niet zomaar blind varen op het oordeel van de rating agencies.

Ten slotte moeten de banken transparanter zijn over de complexe producten op de balans. Deze specifieke maatregelen zullen naar verwachting al eind 2010 worden ingevoerd. De plannen kennen een groot internationaal draagvlak en in Europa zullen ze ingevoerd worden doormiddel van een aanpassing van de Europese bankenrichtlijn.

No comments:

Post a Comment