Tuesday, November 12, 2013

Banken worstelen met kosten compliance en toezicht

Foto bij het bericht Banken worstelen met kosten compliance en toezicht

De krimpende financiƫle sector heeft steeds meer moeite om de honderden miljoenen te verdienen die nodig zijn om te voldoen aan regelgeving uit Brussel en Washington. Ook het toezicht, waaraan de banken meebetalen, wordt ieder jaar duurder.
Een en ander blijkt uit een rondgang langs banken, vermogensbeheerders en handelshuizen door Het Financieele Dagblad. De toezichtskosten van De Nederlandsche Bank (DNB) zijn dit jaar begroot op 149 miljoen euro. Dat was in 2008 nog 98 miljoen euro. AFM zag de kosten stijgen van 68,5 miljoen euro naar 85,3 miljoen euro. Vanaf volgend jaar draagt de overheid niet meer bij aan deze instellingen en moet de sector volledig de kosten dragen.
Wetgevingspakketten als het Brusselse Emir, Mifid-II en het Amerikaanse Dodd-Frank zorgen er bovendien voor dat banken hele teams van consultants en juristen aan het werk hebben om te voldoen aan de regels. Ondertussen is sinds de crisis ongeveer een kwart van de werknemers bij banken en verzekeraars zijn baan kwijtgeraakt.

No comments:

Post a Comment