Monday, July 28, 2014

Security zou volledig over data moeten gaan

Security zou volledig over data moeten gaan

door
data, brei, bigdata
door
    
Achtergrond - Deelnemers aan een paneldiscussie die donderdag in Boston onder Dell securityexperts, partners, analisten en klanten werd gehouden, stelden dat ingebedde security in data niet alleen wenselijk is, maar op termijn zelfs noodzakelijk.
Tijdens het evenement, de Dell 1-5-10 Series, werd ingegaan op de vraag wat over 1, 5 en 10 jaar de risico's zijn op gebied van security en wat bedrijven daartegen kunnen doen.
Hoewel altijd lastig is iets binnen IT te voorspellen, waren de panelleden het met CTO Don Ferguson van de Dell Software Group eens dat het securitymodel voor applicaties, dat al decennia lang ongewijzigd is, in de toekomst niet langer houdbaar zal zijn.
Het huidige model, waarin het programma verantwoordelijk is voor de identificatie van de persoon en de omgang ermee, hoort in de prullenbak thuis, zegt Ferguson. "Data is overal. Op een apparaat, in de cloud, op netwerken. Je kunt niet alle plekken overal beveiligen, dus data moet zichzelf beveiligen. De huidige generatie applicaties is niet geprogrammeerd om daarmee om te kunnen gaan."

Data overal kunnen volgen

Dit model veranderen kan volgens directeur Patrick Sweeney van Dell SonicWALL het BYOD-probleem oplossen. In plaats van je te richten op een apparaat of gebruiker, zou het alleen moeten gaan om de data - niet om het device of het netwerk. "Je moet data kunnen beschermen, er eigenaar van kunnen zijn en het kunnen intrekken."
Om dit binnen een termijn van vijf jaar te bewerkstelligen, zijn er drie dingen nodig, zegt Sweeney. "Allereerst moet data via enterprise key management versleutelt gaan worden. Dat hoort eigenlijk in iedere BYOD-strategie thuis."
"Daarna moet de data staan in een virtuele container waarover ik controle heb, net als een ambassade die rekening houdt met mijn regels en mijn wetten. Iemand anders kan het niet een andere betekenis geven, het uitsturen via e-mail, of wat dan ook."
"Tot slot moet ik eigenaar zijn over de policies die controleren wie toegang heeft. Als ik de sleutel wil intrekken, moet ik op een rode knop kunnen drukken en de bytes op afstand onleesbaar kunnen maken", zegt hij. Sweeney haalt daarbij aan dat als de NSA zulke controle over zijn data had gehad, dan had dit Edward Snowden kunnen verhinderen data te verzamelen en te verspreiden aan journalisten.


Sweeney ziet het liefst dat het toegang hebben tot data hetzelfde gaat zijn als "het kijken van tv".
Fellow en directeur van de Dell Software Group Tim Brown zegt dat dit van de data vraagt dat het "zelf begrijpt wat de policy zou moeten zijn, hoe gevoelig het is en wat de regels moeten zijn voor toegang". Hij zegt: "Pas als we op dat punt geraken, dan pas kunnen we informatie meer vrijelijk laten rondstromen."


Zulke doorbraken in security zijn, hoe significant ze ook mogen zijn, nog niet de uiteindelijke oplossing. Een reden dat het risico toch groter zal worden, is de komst van het Internet of Things.
Fellow en CTO Jon Ramsey van Dell SecureWorks zegt dat de samenkomst van cyber en fysieke domeinen - smartphones, smart cars, smartgrid - zorgen baart. "Het geeft kansen aan criminelen in het fysieke domein die die kansen niet eerder hadden", zegt hij.
"Er worden dingen met elkaar verbonden die oorspronkelijk niet ontworpen zijn om in verbinding te staan, wat betekent dat we de risicoafweging sterk negatief beïnvloeden", aldus Ramsey.
Daarnaast is er nog de menselijke factor. Vice-president David P. Wrenn van Advanced Office Systems vraagt zich af hoe technologie "idioten als ikzelf gaat verhinderen op een kwaadaardige link te klikken. Dat vind ik één van de grootste uitdagingen die onze branche kent."

Gevaar zit in software development

Over het feit dat de menselijke factor in security nog steeds het belangrijkst is en ook zal blijven, waren de panelleden het eens. Wat daarbij volgens Ferguson niet helpt, is dat security nog steeds als een bijzaak wordt gezien in softwareontwikkeling. "Als civiele ingenieurs gebouwen zouden bouwen op de manier waarop programmeurs applicaties ontwikkelen, dan zouden spechten de beschaving ten gronde kunnen richten", zegt hij. "In die zin maakt het Internet of Things me bang."
Executive director Brett Hansen van Client Solutions Software is iets optimistischer ingesteld. Hij denkt dat security van IT naar de boardroom verplaatst. "Het zal een fundamentele businessdiscussie gaan worden waarin gezocht wordt naar een balans tussen productiviteit en veiligheid."


http://cio.nl/beveiliging/83347-security-zou-volledig-over-data-moeten-gaan?utm_source=+SIM&utm_medium=email&utm_campaign=20140728-15%3A10%3A02_webwereld_daily_cron&utm_content=&utm_term=_7815

No comments:

Post a Comment