Thursday, December 10, 2015

Overheid steekt half miljoen in verbeteren encryptie


Overheid steekt half miljoen in verbeteren encryptie

Kees Verhoeven
Kees Verhoeven
Het kabinet investeert een half miljoen euro in de verdere ontwikkeling van encryptieprojecten om de vrijheid en veiligheid van mensen te bevorderen.
Minister Henk Kamp van Economische Zaken was niet gelukkig met het initiatief maar zwicht voor een amendement van D66-parlementari├źr Kees Verhoeven, dat door een meerderheid van de Tweede kamer werd gesteund.
Het ministerie gaat nu met een aantal deskundigen om de tafel om te bepalen aan welke projecten het geld wordt besteed. Het amendement van Verhoeven richtte aanvankelijk op het verder uitbouwen van OpenSSL. Uiteindelijk is er voor gekozen meer opensource-projecten te betrekken in een selectieprocedure.
De stap van de Nederlandse overheid is opmerkelijk. De meeste overheden overwegen juist een rem te zetten op het gebruik van encryptie. Een verbod zou terroristen en criminelen een voor de hand liggende mogelijkheid ontnemen om hun communicatie te onttrekken aan het spiedend oog van de opsporingsdiensten en politie. Verhoeven wijst er juist op dat priv├ęcommunicatie een belangrijk element is voor de vrije meningsvorming. "[Encryptie, red] ... stelt journalisten, onderzoekers, advocaten en anderen in staat om zichzelf, hun bronnen, klanten of partners te beschermen. Zelfontwikkeling is alleen mogelijk als je je vrij voelt om verschillende bronnen van informatie en meningen op te zoeken", aldus Verhoeven tegen Security.nl.

No comments:

Post a Comment