Friday, January 8, 2016

Autoriteit krijgt 20 meldingen van datalekken


Autoriteit krijgt 20 meldingen van datalekken

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft in de eerste week van 2016 ongeveer twintig meldingen binnengekregen van mogelijke datalekken. De voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens Jacob Kohnstamm noemde dat aantal bij de presentatie van de nieuwe organisatie. Daarbij werd ook een logo gepresenteerd. Dat meldt persbureau ANP.
De autoriteit die tot 1 januari 2016 College bescherming persoonsgegevens (CBP) heette, heeft de bevoegdheid om boetes op te leggen aan organisaties die de Wet bescherming persoonsgegevens overtreden. Die boetes kunnen oplopen tot 820.000 euro. Bedrijven en overheden zijn met ingang van 2016 verplicht om vermoedens van het lekken van persoonlijke informatie direct te melden. In de eerste week van 2016 zijn er al bijna twintig meldingen van mogelijke datalekken aangemeld.

Kohnstamm uitte eerder kritiek op het aantal medewerkers dat de autoriteit tot zijn beschikking heeft. In een interview in het NRC zei hij dat de organisatie te weinig medewerkers heeft om de nieuwe nationale en Europese taken uit te kunnen voeren die de privacytoezichthouder er vanaf 1 januari 2016 bij krijgt. Hij gaf aan dat er minstens vijf keer meer personeel nodig is om de nieuwe regels te kunnen handhaven.

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie zei tijdens de bijeenkomst van de presentatie van de nieuwe autoriteit dat er 'naar bewind van zaken' zal worden gehandeld als het gaat om het bij de autoriteit benodigde personeel. Kohnstamm noemde het aantal meldingen tot nu toe overzichtelijk.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/5678827). © Jaarbeurs IT Medium
CBP niet coulant bij meldplicht datalekken              

No comments:

Post a Comment