Monday, August 29, 2016

Verhoeven: afzwakken encryptie helpt terroristen en criminelen

Verhoeven: afzwakken encryptie helpt terroristen en criminelen

maandag 29 augustus 2016, 16:54 door Redactie, 6 reacties
Het afzwakken van encryptie zoals de Duitse en Franse autoriteiten willen en mogelijk ook minister Van der Steur speelt alleen terroristen en criminelen in de kaart, aldus D66-Kamerlid Kees Verhoeven. "Door het afzwakken van encryptie heeft namelijk niet alleen de overheid een achterdeur. Het zet de deur ook wagenwijd open voor cybercriminelen", schrijft Verhoeven in een column voor The Post Online.
Volgens het Kamerlid is encryptie juist zeer belangrijk om gegevens te beschermen. Daarnaast helpt het toevoegen van backdoors of het op andere manieren verzwakken van encryptie niet bij de bestrijding van terroristen. "Terroristen en cybercriminelen kunnen hun berichten gemakkelijk versleutelen via zelfgemaakte software of andere vrij beschikbare software. Het zal terroristen en criminelen er dus niet van weerhouden hun onderlinge communicatie te versleutelen", stelt Verhoeven. Het Kamerlid waarschuwt dat hierdoor wel de gevaarlijke situatie ontstaat dat de overheid berichten van criminelen en terroristen niet kan lezen, terwijl de overheid het voor deze partijen wel makkelijker maakt om gegevens van burgers en bedrijven te stelen.
Volgens Verhoeven staart het kabinet zich blind op maatregelen die voor de veiligheidsdiensten interessant lijken, maar voor miljoenen mensen gevaarlijk zijn. Vanwege alle kritiek hierop is in het wetsvoorstel Computercriminaliteit III het inbreken op versleutelde berichten geschrapt, maar nu lijkt het alsof minister Van der Steur dit soort backdoors via een politieke achterdeur toch weer probeert terug te brengen, gaat Verhoeven verder. "De oplossing is niet het afzwakken van versleuteling. Die versleuteling moeten we voor de veiligheid van miljoenen onschuldige gebruikers en in de strijd tegen cybercriminelen, juist intact laten", aldus het D66-Kamerlid.

https://www.security.nl/posting/483302/Verhoeven:+afzwakken+encryptie+helpt+terroristen+en+criminelen?channel=rss&utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

No comments:

Post a Comment