Monday, April 4, 2011

Basel III kan concurrentiepositie grote Nederlandse banken aantasten

Gebaseerd op: Banking Review (februari/maart 2011)

Langzaamaan wordt duidelijk wat de effecten van Basel III zijn op het bancaire landschap. Voor Nederland betekent het bijvoorbeeld dat de banken onder de hoogste kapitaaleisen van Basel III vallen. En dat wil zeggen dat de concurentiepositie van de Nederlandse banken mogelijk aangetatst wordt.

De aangscherpte kapitaaleisen van het Basel III-akkoord heeft grote implicaties voor banken wereldwijd en zal an ook een impact hebben op strategische besluitvorming. Mogelijke gedragsalternatieven voor banken zijn dan ook: het aantrekken van nieuw aandelenkapitaal; vermindering van de activa op de balans (bijvoorbeeld door verkoop van bedrijfsonderdelen); het veranderen van bedrijfsonderdelen of de onderlinge relatie met dochterondernemingen en minderheidsbelangen; herverdelingen aan de activa zijde van de balans, waarbij risicovollere investeringen worden omgezet in veiliger, lager renderende investeringen.

Een ander gevolg is dat de grootste banken wellicht niet de grote winnaars zijn van al deze ontwikkelingen. Toezichthouders werken nog steeds aan het probleem van `too big to fail`en zullen mogelijk de grootste banken ontmoedigen verder te groeien door acquisities. En dat heeft weer gevolgen voor de grote Nederlandse banken.

No comments:

Post a Comment