Monday, July 29, 2013

DNB: Banken mogen in de Amazon-cloud

DNB: Banken mogen in de Amazon-cloud


29-07-2013 11:45 | Door Johannes van Bentum | Lees meer over het bedrijf: Amazon | Er zijn 25 reacties op dit artikel | Permalink

Geld

De Nederlandsche Bank geeft Nederlandse financiële instellingen het groene licht voor het gebruik van de diensten van de Amerikaanse cloud-aanbieder Amazon Web Services. Dit betekent volgens Amazon dat banken en verzekeraars voor hun websites, mobiele applicaties, bankiersoftware, gegevensopslag, extra rekenkracht en kredietrisico-analyses gebruik kunnen maken van cloud computing.

De financiële instellingen zouden vanaf nu ook diensten mogen afnemen van leveranciers die gebruik maken van de Amazon-cloud, stelt Amazon in een persbericht.

Woordvoerder Remko Vellinga van DNB houdt enkele slagen om de arm: ‘Zonder inhoudelijk op het Amazon-persbericht in te gaan, klopt het dat er voor DNB de wettelijke eisen geen belemmering meer hoeven zijn voor financiële instellingen om gebruik te maken van Amazon Web Services. Deze financiële instellingen zullen uiteraard wel een goede risicoanalyse moeten maken, wanneer ze activiteiten willen uitbesteden in de cloud.’

In een bericht op zijn website wijst DNB wel op de plicht van financiële instellingen een exitclausule op te nemen in het contract met de cloudleverancier. Ook moet er voorafgaand een risico-analyse worden opgesteld en moet DNB vooraf op de hoogte worden gebracht van de plannen.

Elders in Europa


Volgens Amazon Web Services maken financiële instellingen elders in Europa al gebruik van zijn diensten. Onder de gebruikers bevinden zich onder andere het Spaanse Bankinter en Unicredit in Italië. Ook de Australische Commonwealth Bank of Australia doet zaken met Amazon.

De eerste Nederlandse klant van Amazon Web Services is banktechnologiebedrijf Ohpen. ‘Wij hebben AWS gekozen als platform om onze ‘bank-uit-de-doos’-oplossing als SaaS-dienst te draaien’, zegt ceo Chris Zadeh van Ohpen. Volgens hem maken al enkele grote Nederlandse banken gebruik van de technologie van Ohpen om hun retail-activiteiten naar de cloud te brengen. ‘Met de goedkeuring van DNB kunnen zij onze bankiersoftware dus ook op AWS draaien.’

Verzekeraars

Eerder bereikte DNB overeenstemming met Microsoft over de levering van clouddiensten aan verzekeraars. Struikelblok daarbij was dat cloudleveranciers een beperking stelden aan de frequentie van toezicht door de toezichthouder. Microsoft besloot daarom op dit punt de contracten met verzekeraars aan te passen. Vertegenwoordigers van DNB mogen sindsdien op elk willekeurig moment onderzoek doen op de plaats waar de verzekeringsgegevens zich fysiek bevinden. Dat maakte de weg vrij voor het gebruik van bijvoorbeeld Office 365 in de verzekeringsbranche.

Met andere cloudleveranciers voert DNB vergelijkbare gesprekken. Lees voor meer details de circulaire die DNB begin december 2012 rondstuurde.

Read more: http://www.computable.nl/artikel/nieuws/outsourcing/4792558/1276946/dnb-banken-mogen-in-de-amazoncloud.html#ixzz2aT07nvLz

No comments:

Post a Comment