Saturday, August 24, 2013

Architecten willen groot deel internet versleutelen

Architecten willen groot deel internet versleutelen

zaterdag 24 augustus 2013, 18:18 door Redactie,
Een aantal voorname internetarchitecten heeft een plan bedacht om grootschalige surveillance op het internet door overheden en inlichtingendiensten tegen te gaan. Het gaat om leden van de Internet Engineering Task Force (IETF), een regulerende organisatie voor het internet die allerlei standaarden opstelt en ontwikkelt.
Als het aan de architecten ligt zal een groot deel van al het internetverkeer standaard worden versleuteld, net zoals nu het geval is als internetgebruikers een website via HTTPS bezoeken. Dat moet het lastiger voor overheidsdiensten maken om de inhoud van het internetverkeer af te tappen. Op dit moment versleutelt in verhouding nog altijd een klein deel van de websites op het internet het verkeer tussen bezoekers en de server.

Leven en dood

"Er heeft een grote verandering plaatsgevonden in hoe mensen de wereld zien" sinds klokkenluider Edward Snowden de omvang van het Amerikaanse surveillanceprogramma begin deze zomer openbaarde, aldus Mike Belse, een software engineer en IETF-lid, die meehielp bij het ontwikkelen van Google Chrome.
"Geen encryptie op het web vandaag de dag is een kwestie van leven en dood", zo laat hij tegenover de Financial Times weten. Naast de roep van het IETF om meer encryptie, vragen ook privacygroepen om fundamentele hervormingen van de wetten die op internet worden toegepast.

Aantasting privacy

"Online privacy wordt in een razend tempo door een deken van surveillance aangetast, en tenzij we direct hervormingen doorvoeren, zal de notie van vrije en veilige online communicatie naar de geschiedenisboeken worden verbannen", zo pleitte onlangs nog Tim Berners-Lee, de geestelijk vader van het web, in een brief.

https://www.security.nl/posting/361261/Architecten+willen+groot+deel+internet+versleutelen?channel=rss

No comments:

Post a Comment