Overheid zet in op DigiD-smartcards met nfc
De overheid gaat voor 2018 alle Nederlanders voorzien van DigiD-smartcards met nfc-chips voor contactloze communicatie. De kaarten voor het eID-platform zullen voor zowel publieke als private diensten gebruikt kunnen worden.
De overheid heeft zijn eisen en wensen voor de DigiD-kaarten kenbaar gemaakt in een marktconsultatie-document. Fysieke kaarten als onderdeel van een eID-platform moeten het bestaande DigiD opvolgen en vanaf 2015 gebruikt kunnen worden voor de afhandeling van digitale zaken met de overheid, zo maakte minister Plasterk van Binnenlandse Zaken in mei bekend.Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een voorkeur voor smartcards, omdat deze niet afhankelijk zijn van een bepaalde dienstverlener of bepaalde apparaten. In de toekomst moeten de kaarten niet alleen gebruikt kunnen worden voor authenticatie met kaartlezers, maar ook in combinatie met smartphones en bankkaarten. De DigiD-kaarten moeten ondersteuning voor contactloze communicatie krijgen en momenteel is de standaard hiervoor nfc, constateert de overheid.
Verder zou een voordeel van de smartcard zijn dat de gebruiker de fysieke controle over de drager van de gegevens heeft en de kaarten zouden zich al bewezen hebben als authenticatiemiddel. Onder andere in België worden ze voor eID gebruikt. Speciale aandacht vestigt het ministerie nog op het gebruik van de kaarten in combinatie met middleware en pc's die besmet zijn met malware. "De integriteit en vertrouwelijkheid van de uitgewisselde data moet immuun zijn voor malware-infectie", schrijft de overheid, "Het moet mogelijk zijn om jezelf veilig te identificeren en diensten af te nemen, zelfs op een pc die geïnfecteerd is met malware." In Duitsland bleek een applicatie voor updaten twee jaar geleden te leiden tot een beveiligingsprobleem bij id-kaarten.
De smartcards moeten voor overheidsdienstverlening authenticatie bieden op het hoogste Europese betrouwbaarheidsniveau: STORK 4. Voor privaat gebruik zou STORK 3 in sommige gevallen voldoende zijn. Om de privacy bij privaat gebruik te garanderen moeten de smartcards pseudo-id's kunnen genereren. Ten slotte moet eID straks gebaseerd zijn op de standaarden en specificaties van de European Citizen Card.
Naast het eisenpakket staat ook de tijdslijn voor de uitrol in het document. De verwachting van de overheid is dat voor de aanvankelijke uitrol tien miljoen kaarten en drie jaar nodig zullen zijn om de Nederlandse bevolking van de kaarten te voorzien. De uitrol gaat in 2015 van start. In de twee jaar erna zouden ongeveer 200.000 nieuwe kaarten nodig zijn voor vervanging en nieuwe aanvragen.
Hoewel de markconsultatie in gang is gezet is het nog niet zeker dat het eID-systeem er in de voorgestelde vorm komt. De Tweede Kamer moet zich nog over de introductie buigen. Dit zal na de zomer van dit jaar gebeuren. In Nederland wordt al jaren gewerkt aan een elektronische identiteitskaart, maar vlotten wil het nog niet echt. In 2005 schreef Alexander Pechtold, destijds minister van het inmiddels opgeheven Ministerie van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties, dat een elektronische identiteitskaart, eNIK, wellicht al in augustus 2006 kon worden ingevoerd.
No comments:
Post a Comment