Saturday, August 24, 2013

NCTb: 'DDoS-aanvallen waren wake-upcall in Nederland'

                
rijksoverheid
24 aug. 2013 door Tonie van Ringelestijn

Nieuws - De recente DDoS-aanvallen op banken en overheden moeten een wake-upcall zijn voor bedrijven en overheden om cybersecurity meer prioriteit te geven, vindt Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof.
Na de recente DDoS-aanvallen op banken en overheidsinstanties is snel een betere aanpak van cybercrime gewenst, vindt Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof. "Als Nederland economisch een topspeler wil blijven, dan moet de cybersecurity op korte termijn op orde worden gebracht. Niet in 2020, maar nu meteen. Veiligheid en economie zijn meer dan vroeger onlosmakelijk met elkaar verbonden", zegt hij zaterdag in een interview (paywall) met Het Financieele Dagblad.

Banken zijn nu wakker




De DDoS-aanvallen waren volgens Schoof een 'wake-upcall'. "Ten eerste hadden ze een omvang die een halfjaar daarvoor nog onmogelijk was. En tegelijkertijd is duidelijk geworden dat het nog niet mogelijk is het hele betalingsverkeer plat te leggen. Maar de banken zelf zijn wakker geschud en nemen hun verantwoordelijkheid." Volgens de terreurbestrijder heeft hij na de aanvallen een bijeenkomst gehad met alle topmannen van de grote Nederlandse banken. "Ze hebben ons verzekerd dat het nu een board­roomactiviteit is en nemen de noodzakelijke investeringen voor eigen rekening."

Kosten

Extra beveiliging betekent voor bedrijven meer kosten maken. Schoof: "Tja, het kost geld, maar is het duur? Het is een noodzaak. Laten bedrijven het als een competitief voordeel zien als hun beveiliging op orde is. Nederland is hyperconnectief, we hebben de hoogste graad van mobiel bankieren en mobiel internetten. Willen we die positie beschermen, dan zullen we aan de voorkant met cyber security dienen te acteren."
Schoof roept ook op tot een modernisering van wetgeving. "Die is gebaseerd op de fysieke wereld en gaat uit van een klassieke inbraak. We hebben er honderden jaren over gedaan te bepalen wat er in de opsporing mag als we een crimineel pakken. Bij een digitale inbraak lopen we nu tegen allerlei problemen op."

No comments:

Post a Comment